> ARMY TÁBOR - Postřehy očima velících - Shrnutí výcviku - Žerotín 2010
Jdi na obsah Jdi na menu

Shrnutí výcviku - Žerotín 2010

Shrnutí výcviku - 2010

Shrnutí výcviku v roce 2010
Napsáno - 14. 9. 2010

Krátké shrnutí výcviku v roce 2010, z vojenské základny 1. horské divize, dislokované na výcvikové základně v Žerotíně.

Početní stav mužstva zůstal v porovnání s rokem 2009 na stejné úrovni.

Početní stav velících důstojníku byl navýšen o několik pozic. Nově byl personál základny rozšířen především o nové instruktory bojového výcviku od 4BRN v Žatci (Miloslav Musil, Miroslav Vacke), ze zdravotní dovolené navrátivšího se generála Martina Stanka, nově příchozí velící z řad policie a armády ČR (Vendy Havlíková, Tomáš Hrnis), nováčků vzešlých z původních členů mužstva 1. horského pluku (Denisa Boháčová, Lukáš Uhlík, Petr Hamlík, Petr Honzátko, Tomáš Bieleš, Jakub Trojan) a řady důstojníků přiřazených k divizi z jiných bojových uskupení působících na území ČR (Jiří Karlíček, Lukáš Bourek,David Veršingr, Milan Soukup, Václav Smrček.

Byl rozšířen štábní personál a na závěr výcviku došlo k povýšení dvou členů důstojnického sboru do hodností generála (Ota Řepík, Petr Rein).

Poprvé bylo skutečně fungující radiové spojení pomocí CB a PMR s velitelstvím divize, štábu a bojových jednotek mimo areál základny. Počáteční problémy se postupně dařilo odbourávat a nově zřízenou funkci radisty přítomného na velitelství vidím jako přínos a do budoucna by mělo být zachováno.

Z mého pohledu došlo ke zlepšení kvalit bojového výcviku, který byl do velké míry zásluhou právě nově příchozích instruktorů bojového výcviku, jednotlivých velitelů rot a přístupem samotného mužstva (disciplínou, fyzickou kondicí a nasazením jednotlivců během výcviku).

Bojové schopnosti mužstva hodnotím jako velice dobré a s potěšením jsem sledoval počínání některých rot během bojových aktivit. Oproti rokům předchozím jsem zaznamenal zlepšení komunikaci mezi veliteli jednotlivých jednotek a lepší kooperaci během samotných bojových aktivit. Osobní přístup velitelů rot se mi zdál, oproti letům předchozím, více osobní a celkově důvěrnější. Alespoň na mne to tak působilo.

Co se týká bodovaných misí a výsledného bodového hodnocení, to jsem letos vnímal spíš jako podružné a myslím, že tábor proběhl v takovém tempu a nasazení, že samotná soutěž byla trochu potlačena do pozadí, v čemž bych letos viděl spíše klad, protože veškerá aktivita a energie šla do výcviku a nasazení během akcí a utváření nějaké formy, jak by se měl army – tábor dále ubírat a na co zaměřit.

Aby report a zpráva o průběhu výcviku byl stručný, tímto bych své úvahy a postřehy ukončil. Army-tábor 2010 považuji za úspěšný a do určité míry i určující budoucí směr. Úroveň branců proti letům předchozím, jednoznačně lepší. Důstojnický sbor hodnotím za poslední roky také výš. Jsem spokojen a těším se na rok 2011.

Generál Milan Krejsa

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář